SSVA ir UAB „Projektana“ ginče teisme – taikos sutartis

SSVA ir UAB „Projektana“ ginče teisme – taikos sutartis

2023/12/19

Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) bei statybos rangovas UAB „Projektana“ pasirašė taikos sutartį Vilniaus apygardos administraciniame teisme nagrinėjamoje byloje dėl kvalifikacijos atestato panaikinimo.

SSVA šių metų spalio mėnesį priėmė sprendimą panaikinti rangovo kvalifikacijos atestato galiojimą, nes bendrovė objekte Kaune dirbo tuo metu dar neturėdama kvalifikacijos atestato, suteikiančio teisę dirbti kultūros paveldo objekto teritorijoje, jo apsaugos zonoje, kultūros paveldo vietovėje.

Buvo nustatyta, kad dėl šios priežasties UAB „Projektana“ negalėjo vykdyti darbų adresu T. Daugirdo g. 1, kur vyko gyvenamosios paskirties pastatų rekonstravimo į daugiafunkcinį mokslo ir sporto centrą darbai.

Bendrovė SSVA sprendimą dėl kvalifikacijos atestato panaikinimo apskundė teismui, kuris lapkričio 13 d. pritaikė reikalavimo užtikrinimo priemones bei įmonei leido tęsti darbus ypatinguosiuose statiniuose, kol byla bus išnagrinėta.

Siekiant taikiai išspręsti kilusį ginčą ir užkirsti kelią kilti ginčams ateityje, buvo pasirašyta taikos sutartis, kuria teismo byloje panaikinamas SSVA sprendimas, o UAB „Projektana“ įsipareigoja penkis kartus atlikti pagal teisės aktus neprivalomą kvalifikacijos atestato peržiūrą, kuri nuo 2024 m. sausio 31 d. bus vykdoma kas metus. Įprastai, vadovaujantis teisės aktų nuostatomis, atestato peržiūros atliekamos kas penkerius metus.

UAB „Projektana“ nevykdant šios pareigos, SSVA turės teisę pareikalauti pateikti reikiamus dokumentus bei atlikti atestato peržiūros procedūrą anksčiau, nei tai numatyta Statybos techniniame reglamente 1.02.01:2017 „Statybos dalyvių atestavimo ir teisės pripažinimo tvarkos aprašas“, o nustačius pažeidimus, taikyti Lietuvos Respublikos statybos įstatyme nustatytas poveikio priemones. 

Bendrovė, siekdama sudaryti sąlygas agentūrai papildomai prižiūrėti jos veiklos atitikimą teisės aktams, 60 mėnesių laikotarpiu nuo taikos sutarties įsiteisėjimo dienos taip pat įsipareigoja savanoriškai teikti duomenis apie numatomą bandomųjų polių montavimą.

UAB „Projektana“ įsipareigoja pateikti šiuos dokumentus: sutartį su užsakovu, bandomųjų polių specifikacijas ir bandymų programą, taip pat aiškinamąjį raštą, pagrindžiantį bandomųjų polių kiekį ir lokalizaciją.

„Rangovas parodė iniciatyvą siekdamas prisiimti atsakomybę  ir tokį verslo požiūrį sveikiname. Mūsų pagrindinis siekis yra ne bausti, o padėti statybos dalyviams dirbti saugiai, kokybiškai ir tvariai. Taikos sutartyje numatytos priemonės leis tai užtikrinti, o įtariant pažeidimus – nedelsiant reaguoti“, – teigia SSVA direktorius Aidas Vaičiulis.

Be to, įmonė turės pateikti SSVA reikalingus dokumentus apie veiklą visuose ypatinguosiuose statiniuose.

Rangovui nepateikus ar nepilnai pateikus taikos sutartyje nurodytus duomenis SSVA turės teisę atlikti neplaninį jos veiklos ypatinguosiuose statiniuose patikrinimą.

Šalys taip pat susitaria, kad agentūros, trečiųjų asmenų ir valstybės išlaidas, patirtas bylą nagrinėjant Vilniaus apygardos administraciniame teisme, atlygina UAB „Projektana“.

Taikos sutartį dar turi patvirtinti teismas.