Parengtos architektūros kokybės vertinimo metodikos rekomendacijos, SSVA konsultuos, kaip taikyti

Parengtos architektūros kokybės vertinimo metodikos rekomendacijos, SSVA konsultuos, kaip taikyti

2024/08/20

Aplinkos ministerija primena, kad visos Lietuvos savivaldybės iki 2024 m. pabaigos turi parengti, apsvarstyti regioninėse architektūros tarybose ir pasitvirtinti Architektūros kokybės vertinimo metodikos taikymo gaires, atsižvelgiant į jų teritorijoms būdingus urbanistinius ypatumus, architektūros objektų savitumus.

Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) parengė minėtų gairių rengimo rekomendacijas ir pristatė jas savivaldybėms, regioninių architektūros tarybų nariams. SSVA Urbanistinio padalinio specialistai yra pasirengę savivaldybių architektams teikti konsultacijas, kaip taikyti rekomendacijas, padėti identifikuoti jiems aktualius savitumo bei architektūros kokybės formavimo klausimus.

„Nuo šių metų gegužės 1 d. įsigaliojusi Architektūros kokybės vertinimo metodiką sudaro sąlygas aiškiau ir skaidriau vertinti  architektūros kokybės sprendinius pagal iš anksto visiems, dalyvaujantiems statinių projektavimo ar teritorijų planavimo procesuose, žinomus kriterijus. Ji padės savivaldybėms aktyviau įsitraukti į architektūros kokybės gerinimo procesus“, – pažymi aplinkos viceministrė dr. Daiva Matusevičė.

Metodikoje detalizuojama, kaip vertinti  Lietuvos Respublikos architektūros įstatyme aprašytus architektūros kokybės kriterijus – atitiktį darnaus vystymosi principams, urbanistinį integralumą, santykį su paveldėtomis vertybėmis, aplinkos pritaikomumą visiems, sprendinių ekonomiškumą, inovatyvumą, funkcionalumą bei architektūrinę idėją ir estetiką. Taip pat pateiktos nuostatos, pagal kurias turi būti rengiamas gairių projektas ir teikiamas visuomenei susipažinti,bei atitinkamai regioninei architektų tarybai rekomendacijai gauti.

„Visuomenei vis labiau rūpinantis aplinkos kokybe, architektūros sprendimų vertinimas įgauna vis didesnę reikšmę. Projektų sprendinių kokybės vertinimo kriterijai gali žymiai prisidėti prie mūsų miestų patrauklumo, savitumo išsaugojimo ir puoselėjimo, geresnės aplinkos ir gyvenimo kokybės. Kiekviena savivaldybė, atsižvelgdama į savo miestų ir miestelių specifiką ir unikalumą, nustatys architektūros kokybės vertinimo gaires, o SSVA yra pasirengusi suteikti joms visą reikalingą pagalbą“, – sako SSVA Urbanistinio padalinio vadovas Mindaugas Pakalnis.

Pasak M. Pakalnio, Architektūros kokybės vertinimo metodikos taikymo gairių rekomendacijos  detalizuoja ir išryškina viešo intereso dedamąsias turinčius architektūros kokybės aspektus. Jose pasiūlyti klausimai, į kuriuos atsakius galima objektyviau įvertinti planuojamų objektų tvarumą, santykį su urbanistiniu kontekstu, kuriamos aplinkos kokybę ir pritaikomumą visiems, architektūrinių sprendimų poveikį kraštovaizdžiui, gyvenamųjų vietovių savitumui, kultūros paveldo objektams.

Rekomendacijose siūlomi ir esamų želdynų apsaugos bei numatomų kraštovaizdžio formavimo sprendinių, tvaraus judumo, kuriant saugią ir visiems eismo dalyviams patogią aplinką, gyvenamųjų erdvių formavimo, renovuojamų kvartalų, rekonstruojamų objektų architektūrinių  sprendinių kokybės vertinimo aspektai.

Savivaldybės, atsižvelgusios į savo teritorijoje esančių gyvenamųjų vietovių, regioninės architektūros ypatumus, savitumo išsaugojimui ir stiprinimui, gyvenimo kokybės auginimui,  viešųjų erdvių – aikščių, gatvių, skverų, parkų  formavimui kylančius iššūkius, iš siūlomų rekomendacijų gali pasirinkti sau aktualius klausimus, taip pat išsiryškinti atskirų miestų ir miestelių bei jų dalių tapatybės formavimui svarbius dalykus. Vertinimui labai padėtų ir teigiamų bei neigiamų sprendimų iliustravimas, padedantis kiekvienam suvokti siekiamus tikslus.

Rekomendacijų pristatyme savivaldybėms, regioninių architektūros tarybų nariams vyko diskusijos, buvo užduodami klausimai, pateikti pasiūlymai, kuriuos apibendrinus bus parengtas galutinis rekomendacijų variantas.

Surengtas bendras Aplinkos ministerijos, SSVA, savivaldybių architektų ir regioninių architektūros tarybų atstovų pasitarimas, kurio metu aptartos rekomendacijos, su savivaldybių Architektūros kokybės vertinimo metodikos taikymo gairių rengimu susijusios aktualijos.